[Intel-wired-lan] ixgbe - only presenting one out of four interfaces on 5.9

Ian Kumlien ian.kumlien at gmail.com
Mon Oct 12 19:20:37 UTC 2020


Hi,

I was really surprised when i rebooted my firewall and there was
network issues, I was even more surprised when
only one of the four ports of my ixbe (x553) nic was available when booted.

You can actually see it dmesg... And i tried some basic looking at
changes to see if it was obvious.... but..

anyway, on v5.8.14:
dmesg |grep ixgbe
[    1.355454] ixgbe: Intel(R) 10 Gigabit PCI Express Network Driver -
version 5.1.0-k
[    1.355455] ixgbe: Copyright (c) 1999-2016 Intel Corporation.
[    1.711629] ixgbe 0000:06:00.0: Multiqueue Enabled: Rx Queue count
= 12, Tx Queue count = 12 XDP Queue count = 0
[    1.838170] ixgbe 0000:06:00.0: MAC: 6, PHY: 27, PBA No: 030000-000
[    1.838173] ixgbe 0000:06:00.0: 0c:c4:7a:fa:3d:4a
[    1.882060] ixgbe 0000:06:00.0: Intel(R) 10 Gigabit Network Connection
[    1.882196] libphy: ixgbe-mdio: probed
[    2.234835] ixgbe 0000:06:00.1: Multiqueue Enabled: Rx Queue count
= 12, Tx Queue count = 12 XDP Queue count = 0
[    2.361374] ixgbe 0000:06:00.1: MAC: 6, PHY: 27, PBA No: 030000-000
[    2.361377] ixgbe 0000:06:00.1: 0c:c4:7a:fa:3d:4b
[    2.405281] ixgbe 0000:06:00.1: Intel(R) 10 Gigabit Network Connection
[    2.757541] ixgbe 0000:07:00.0: Multiqueue Enabled: Rx Queue count
= 12, Tx Queue count = 12 XDP Queue count = 0
[    2.884104] ixgbe 0000:07:00.0: MAC: 6, PHY: 27, PBA No: 030000-000
[    2.884107] ixgbe 0000:07:00.0: 0c:c4:7a:fa:3d:4c
[    2.928022] ixgbe 0000:07:00.0: Intel(R) 10 Gigabit Network Connection
[    3.280728] ixgbe 0000:07:00.1: Multiqueue Enabled: Rx Queue count
= 12, Tx Queue count = 12 XDP Queue count = 0
[    3.407274] ixgbe 0000:07:00.1: MAC: 6, PHY: 27, PBA No: 030000-000
[    3.407276] ixgbe 0000:07:00.1: 0c:c4:7a:fa:3d:4d
[    3.451155] ixgbe 0000:07:00.1: Intel(R) 10 Gigabit Network Connection
[    4.648725] ixgbe 0000:07:00.0 eno3: renamed from eth2
[    4.659827] ixgbe 0000:06:00.0 eno1: renamed from eth0
[    4.674272] ixgbe 0000:07:00.1 eno4: renamed from eth3
[    4.685838] ixgbe 0000:06:00.1 eno2: renamed from eth1
[    6.070294] ixgbe 0000:06:00.0: registered PHC device on eno1
[    7.178307] ixgbe 0000:07:00.0: registered PHC device on eno3
[    7.421199] ixgbe 0000:07:00.1: registered PHC device on eno4
[    7.662712] ixgbe 0000:06:00.1: registered PHC device on eno2
[    9.587640] ixgbe 0000:06:00.0 eno1: NIC Link is Up 1 Gbps, Flow
Control: RX/TX
[   10.605594] ixgbe 0000:07:00.1 eno4: NIC Link is Up 1 Gbps, Flow
Control: RX/TX
[   10.754615] ixgbe 0000:07:00.0 eno3: NIC Link is Up 1 Gbps, Flow
Control: RX/TX
[   10.768586] ixgbe 0000:06:00.1 eno2: NIC Link is Up 1 Gbps, Flow
Control: RX/TX

on 5.9:
dmesg |grep ixbge
[    1.570400] ixgbe: Intel(R) 10 Gigabit PCI Express Network Driver
[    1.570401] ixgbe: Copyright (c) 1999-2016 Intel Corporation.
[    1.928030] ixgbe 0000:06:00.0: Multiqueue Enabled: Rx Queue count
= 12, Tx Queue count = 12 XDP Queue count = 0
[    2.054554] ixgbe 0000:06:00.0: MAC: 6, PHY: 27, PBA No: 030000-000
[    2.054556] ixgbe 0000:06:00.0: 0c:c4:7a:fa:3d:4a
[    2.098404] ixgbe 0000:06:00.0: Intel(R) 10 Gigabit Network Connection
[    2.098541] libphy: ixgbe-mdio: probed
[    2.453350] ixgbe 0000:06:00.1: Multiqueue Enabled: Rx Queue count
= 12, Tx Queue count = 12 XDP Queue count = 0
[    2.579938] ixgbe 0000:06:00.1: MAC: 6, PHY: 27, PBA No: 030000-000
[    2.579941] ixgbe 0000:06:00.1: 0c:c4:7a:fa:3d:4b
[    2.623783] ixgbe 0000:06:00.1: Intel(R) 10 Gigabit Network Connection
[    2.987339] ixgbe 0000:07:00.0: Multiqueue Enabled: Rx Queue count
= 12, Tx Queue count = 12 XDP Queue count = 0
[    3.113864] ixgbe 0000:07:00.0: MAC: 6, PHY: 27, PBA No: 030000-000
[    3.113867] ixgbe 0000:07:00.0: 0c:c4:7a:fa:3d:4c
[    3.157635] ixgbe 0000:07:00.0: Intel(R) 10 Gigabit Network Connection
[    3.529503] ixgbe 0000:07:00.1: Multiqueue Enabled: Rx Queue count
= 12, Tx Queue count = 12 XDP Queue count = 0
[    3.656041] ixgbe 0000:07:00.1: MAC: 6, PHY: 27, PBA No: 030000-000
[    3.656043] ixgbe 0000:07:00.1: 0c:c4:7a:fa:3d:4d
[    3.699856] ixgbe 0000:07:00.1: Intel(R) 10 Gigabit Network Connection
[    4.646247] ixgbe 0000:06:00.0 eno1: renamed from eth0
[    6.183074] ixgbe 0000:06:00.0: registered PHC device on eno1
[    9.570382] ixgbe 0000:06:00.0 eno1: NIC Link is Up 1 Gbps, Flow
Control: RX/TX

lspci....
06:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection
X553 1GbE (rev 11)
06:00.1 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection
X553 1GbE (rev 11)
07:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection
X553 1GbE (rev 11)
07:00.1 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection
X553 1GbE (rev 11)

ethtool -i eno1 and eno2
driver: ixgbe
version: 5.1.0-k
firmware-version: 0x80000877
expansion-rom-version:
bus-info: 0000:06:00.0 (and 0000:06:00.1)
supports-statistics: yes
supports-test: yes
supports-eeprom-access: yes
supports-register-dump: yes

while eno3 and eno4 gives:
driver: ixgbe
version: 5.1.0-k
firmware-version: 0x8000087c
expansion-rom-version:
bus-info: 0000:07:00.0 (and 0000:07:00.1)
supports-statistics: yes
supports-test: yes
supports-eeprom-access: yes
supports-register-dump: yes
supports-priv-flags: yes

Any ideas?


More information about the Intel-wired-lan mailing list